Fibromyalgie kan het leven van iemand beheersen. De pijn bij fibromyalgie is chronisch en daarom vrijwel continu aanwezig. Meestal wordt deze erger wanneer er druk staat op één van de tenderpoints. Hierdoor kan het bijvoorbeeld pijnlijk zijn om langere tijd in dezelfde houding te zitten of liggen. Dit is problematisch, omdat dit juist de houdingen zijn waarin het lichaam zou moeten ontspannen. Omdat er nog geen genezing bekend is voor fibromyalgie, is het vooral belangrijk om te leren omgaan met fibromyalgie.

Omgaan met fibromyalgie

Ondanks de klachten die optreden bij fibromyalgie, is het belangrijk om zoveel mogelijk door te gaan met het dagelijks leven. Omdat fibromyalgie over het algemeen niet erkend wordt, is het lastig om (deels) arbeidsongeschikt te verklaard worden, zelfs als de klachten dagelijks aanwezig zijn. De sleutel om zo goed mogelijk om te gaan met fibromyalgie is gezond blijven. Dit betekent dat er gezond gegeten moet worden en regelmatig bewogen moet worden. Een kantoorbaan is in de meeste gevallen niet geschikt bij fibromyalgie, omdat er dan veel in dezelfde houding gezeten wordt. Zelfs bij mensen zonder fibromyalgie leidt dit regelmatig tot pijn en andere klachten.

Probeer dagelijks te bewegen om het lichaam fit en soepel te houden. Dit kan de klachten verminderen. Sommige mensen hebben er baat bij om fysiotherapie te nemen. De fysiotherapeut kan helpen bij het aannemen van een juiste zit-, lighouding. Ook kan de fysiotherapeut erop letten dat de spieren en gewrichten niet onnodig belast worden bij uw loophouding.

Luisteren naar het lichaam

Hoewel fibromyalgie niet zelden tot onbegrip leidt, is het vooral belangrijk om naar het lichaam te luisteren. Zorg voor voldoende beweging, maar neem ook rust wanneer het lichaam hier om vraagt. Dit kan betekenen dat het verstandiger is om iets minder te werken of bepaalde klusjes uit de weg te gaan. Door te hard te werken kan het lichaam overbelast raken en kunnen de symptomen van fibromyalgie wellicht zelfs verergeren. Ook stress kan de symptomen van fibromyalgie verergeren. Dit moet altijd voorkomen worden, omdat je zo in een negatieve spiraal terecht kunt komen.

Fibromyalgie behandelen

Het is nog niet precies duidelijk wat fibromyalgie veroorzaakt. Het is daarom lastig om fibromyalgie effectief te behandelen De behandeling van fibromyalgie is erop gericht de symptomen van fibromyalgie te verminderen. Dit kan op verschillende manieren. De ervaring leert dat de ene behandelmethode beter werkt bij de ene persoon dan bij de ander. De behandeling is daarom ook een proces van uitzoeken wat het beste voor u als individu werkt. Lees hierover verder op de pagina fibromyalgie behandeling.